БИБЛИОТЕКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ЈЕРЕМИЈА ИЛИЋ ЈЕГОР" - РГОТИНА

jeremija ilic jegor 

Школска библиотека ОШ ,,Јеремија Илић Јегор'' броји 5700 књига. Библиотека има књиге које прате лектиру ученика основних, али и средњих школа. У школској 2012/2013. години великопродаја играчака Могли донирала је 73 нове књиге овој библиотеци. Тако да сада библиотека има око 30 модерних романа и преко 40 нових сликовница, што је знатно побољшало посету библиотеци. Како је ово сеоска школа, ученици су сконцентрисани на изнајмљивање књига из школске библиотеке.

Библиотекари се труде да прате књиге које се награђују, које се препоручују од стране других библиотека, али и да уважавају жеље ученика. Највише читају ученици 3.и 4. и 5.и 6. разреда. Тренутно најактуелније књиге су Коралина, Зеленбабини дарови и Заувари у вишим разредима, док су нижим разредима најзанимљивије сликовнице из едиције Ана и Лука упознају Србију и бајке. Ученици свих узраста воле да читају Забавник и часопис Нај. Библиотекари ( наставнице срспког и енглеског језика ) сваке године организују доделу награда за најактивније чланове школске библиотеке, награда је, наравно, књига. Како се библиотека састоји из две просторије – читаонице и просторије за издавање, ученици радо Велики одмор проводе у библиотеци. За најмлађе постоје бојанке и друштвене игре, док су за старије ту часописи Забавник и Национална географија, Нај, као и интернет. Увођење интернета омогућило је свим ученицима доступност података, али зато је важно стално упозорење библиотекара да се свака информација мора проверити. Просторије библиотеке користе и чланови новинарске секције која им након часова служи као редакција. Библиотекари активно учествују у животу школе и ученика – организују разнa догађања, као што су прикази књига и изложбе књига, презентације, квизове, угледне часове, игре, маскенбале, пројекције филмова, такмичења у писању... Сви важни државни, европски и светски датуми, изабрани те године, обележавају се у школској библиотеци. Наставници и ученици радо сарађују са библиотекарима и учествују у свим дешавањима.

Не прође месец а да школска библиотека не добије по неку нову књигу. Неке књиге донирају фирме, неке купују библиотекари о свом трошку, а неке се набављају добровољним сакупљањем прилога наставника. Задужени за библиотеку се труди да она иде у корак са жељама и потребама ученика, да им приближи књиге и прати актуелну тематику која их занима. Догађаји који се организују у просторијама библиотеке ученицима омогућавају да сагледају своју књижевну и историјску традицију из више углова, сазнају нове ствари, науче нешто о другим језицима и културама. Труде се да у потпуности испрате оно чувено – КЊИГА ЈЕ ПОГЛЕД У СВЕТ.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке БИБЛИОТЕКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „ЈЕРЕМИЈА ИЛИЋ ЈЕГОР" - РГОТИНА