БИБЛИОТЕКА ОШ „МИЛАДИН БУЧАНОВИЋ“ ИЗ ВЛАОЛА

miladin bucanovic vlaola

Територија општине Мајданпек захвата простор великог шумског и рударског комплекса источне Србије а зграда ОШ,,Миладин Бучановић" налази се у селу Влаолу у брдско планинском делу општине Мајданпек на надморској висини од 485 метара и изграђена је 1978.године. ОШ „Миладин Бучановић" школује ученике од припремног предшколског до осмог разреда. Школа има и две подручне школе у Јасикову и Лескову. Укупно има 106 ученика.
Библиотека у школи постоји од када је школа почела са радом. У почетку у школи је било веома мало књига међутим временом се књижевни фонд књига повећавао у складу са бројем и потребама ученика и наставника.

Школска библиотека у школској 2013/14. год.броји 3256 књига у матичној библиотеци и око 1300 књига у издвојеним одељењима у Лескову и Јасикову.
Библиотека ради сваког дана од 830 до 12 часова и у њој као стручни сарадник ради наставник руског језика већ десет година .

Ученици најчешће позајмљују лектире које су предвиђене наставним планом и програмом за основну школу. Поред лектире у нижим разредима најчешће се читају песме Љ. Ршумовић и Д. Радовића, „Олданини вртови" и „Месечев цвет" од Г. Олујић, бајке, загонетке и остало. У вишим разредима најчешће се чита: „Доживљаји Николетине Бурсаћа", „Дружина Сињи галеб", „Орлови рано лете", „Сумњиво лице", ПопЋира и поп Спира"... Такође често се узимају и граматике српског и страних језика.
Наставници и други запослени такође су корисници библиотеке. Они користе приручнике који постоје за све предмете, енциклопедије, литературу из области педагогије и психологије и др.

Поред лектире, приручника, енциклопедија и речникау школи постоје и томови аутора Ј. Ј. Змај, Вук Караџић, Његош, Гогољ, Јесењин, Тургењев, Чехов, Ремарк, Стендал, познати наслови из ранијих периода који су тада били актуелни (књиге са тематиком о другом светском раду), око 100 наслова из едиције „Реч и мисао" и СК „Нолит".
Међу занимљивим и ретким књигама је: П.П. Његош „Горски вијенац" са фотокопираним оригиналним рукописом. Такође се у библиотеци налази збирка песама „Колико" С. Ајковић, наставника историје у нашој школи. Бројне су и вредне књиге о историји српског и других народа, комплет књига о српским војводама.

Књижевни фонд се сваке године обогаћује новим насловима.У последњње време због тешке финансијске ситуације купује се веома мало или нимало књига. Углавном је једини начин набављања књига поклон и на тај начин су добили одређен број књига из градских библиотека Мајданпека и Бора као и од аутора који су пореклом са ових простора или су писали књиге, истраживачке радове и дисертације везане за ово поднебље. Ученички парламент сваке године организује акцију прикупљања књига.
Приликом набавке нових наслова обавештавају се ученици о променама тако да ученици врло брзо могу да користе нове књиге.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке БИБЛИОТЕКА ОШ „МИЛАДИН БУЧАНОВИЋ“ ИЗ ВЛАОЛА