БИБЛИОТЕКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА" У ПАНЧЕВУ

sveti sava pancevosveti sava pancevo-2

Основна школа "Свети Сава " у Панчеву живи и ради већ 25 година, а школска библиотека од 1993. године.

Данас 920 ученика и 75 наставника користе свакодневно од 8 до 18 часова како библиотечки фонд тако и просторију читаонице. У библиотеци раде два библиотекара,Гордана Бојић, професор разредне наставе и Зоран Јовановић, професор физичког васпитања. Библиотечки фонд је богат лектирном грађом као и књигама за изборно читање, белетристиком за наставнике и тинејџере, стручном литературом и референтном збирком. Књиге су разврстане по УДК систему, полице обележене тако да је лако пронаћи тражену књигу међу 13000 наслова. На жалост, као и у већини школских библиотека, недовољно се издвајају новчана средства за обнављање књижне грађе. велики број књига потиче из периода друге половине прошлог века, све похабане и поцепане књиге треба заменити новим.

Библиотека - место дружења, то је мото школске библиотеке. Библиотекар Гордана Бојић чини све да се та идеја реализује и да ученици библиотеку доживљавају као место где могу не само позајмити књигу већ и провести део дана у читању и разговору о темама које их интересују, као и да слободно могу потражити помоћ у решавању школских задатака. Библиотека поседује читаоницу која се често претвара у сцену за драмске приказе, поетски кутак или место за радионице и кружоке. На паноима који се налазе у библиотеци и читаоници ученици могу да изложе своје ликовне и литерарне радове као и да пронађу занимљиве текстове о важним датумима, јубилејима или препорукама књига које су набављене за библиотеку. Такође, налази се пано за библиотечку секцију са неопходним и текућим подацима, пано са актуелним конкурсима и важним акцијама и дешавањима у школи. На полицама се често нађу и дечји радови, лутке за представе или илустрације књига.

Библиотекар Гордана Бојић је покренула страницу на школском сајту. Тако је дата могућност ученицима да прате актуелности и путем интернета. На страни Библиотека налазе се препоруке наслова књига, актуелна дешавања у библиотеци, конкурси које покреће библиотека, представљање књижевника за децу, документи за скидање о важним личностима који се могу користити за домаће радове ученика...

Већ три године библиотека организује обележавање Дана писмености, Европског дана језика, Светског дана књиге, Дана дечје књиге и Националног дана књиге.

Тако је овогодишњи Национални дан књиге обележен часовима које је библиотекарка одржала у одељењима четвртог разреда. Часови су реализовани у дигиталном кабинету.
Ученици су могли да решавају задатке и проналазе информације како из енциклопедија тако и путем интернета и препоручених сајтова. За ученике је било важно сазнање о постојању науке која се бави енциколопедијом и да су књижни извори знања далеко сигурнији од извора које нуди интернет.

За Дан писмености ангажовани су сви ученици школе. Добром сарадњом и тимским радом реализују се активности. Ученици са наставницима проводе час у школском дворишту где читају омиљене књиге, препоручују друговима наслове, илуструју омиљене догађаје и ликове из прочитаних књига.

Како би наставницима помогла у раду, библиотекарка је направила књигу важних сајтова на којима се налазе материјали за наставу и примери добре праксе, база презентација.
Како би стекла увид у читалачке навике и интересовања, библиотекарка спроводи мала истарживања. Резултати јој помажу да планира садржаје, активности као и набавку нових књига.
Тако је праћењем стања уочено да највише читају ученици нижих разреда. Ученици највише траже књиге које су актуелне и о којима се говори. Затим, ученици траже књиге мањег обима, са илустрацијама и о чаробњацима и фантастичним ликовима.

Примећено је да поезију читају само ако им је задата. Међу најчитанијим књигама су књиге "Хари Потер" књижевнице Џ. К. Роулинг, књиге из едиције "Дугина чаролија",едиције "Кућица на дрвету", затим књиге Креативног центра "Шта знаш о сексу" и друге књиге Јасминке Петровић.

Посетите сајт школе http://www.svetisavapancevo.edu.rs/ и страну Библиотека.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке БИБЛИОТЕКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „СВЕТИ САВА" У ПАНЧЕВУ