БИБЛИОТЕКА ОШ ''ВУК КАРАЏИЋ'' - KЛАДОВО

vuk karadzic kladovo1Основна школа сачињена је из две међусобно повезане целине. Објекат А, у коме се налазе кабинети редовне наставе, адаминистративне просторије, просторије ОМШ ''Константин Бабић'' и просторије Основне школе за образовање деце са посебним потребама. Школа располаже са библиотеком, две фискултурне сале и великом, пространом ђачком кухињом. У објекту Б налази се библиотека, учионице за вишу и нижу наставу, као и административне просторије.

Библиотека ОШ у Кладову налази се у приземљу зграде, на лако уочљивом и приступачном месту. Књижевни фонд, који броји 8727 монографских публикација, према књизи инвентара, не може да стане у једну просторију. Стога је део фонда, који се ређе користи, смештен у другу просторију у саставу главне библиотекарске просторије. Обе просторије су довољно осветљене природном светлошћу, а по потреби се количина светлости појачава вештачким осветљењем. Дуж два зида главне просторије су направљене полице, на средини су 3 читалачка стола са столицама и један рачунар.

Школу похађа 983 ученика. Од тог броја имамо 523 активна члана библиотеке. Атмосфера је увек пријатна. Ученици улазе и претражују полице, бирају књиге, које су им потребне, или их интересују. Број ученика који долазе у библиотеку да позајмљују књиге, или да нешто погледају, свакодневно се повећава.

Књижни фонд је смештен комбиновано - већи део по стручним УДК групама, мањи део по интерном распореду, а све у циљу што бољег функционисања и једноставног претраживања. Највећи део грађе припада књижевности, распоређене по књижевним родовима по азбучном реду. Наслови лектире су смештни по разредима. Часописи и сликовнице, које највише користе ученици нижих разреда, су смештени на нижим полицама, како би ученици сами могли да их погледају и прелистају. Промет публикације врши се помоћу картица и ''џепова'' за сваког члана.

Библиотека попуњава фонд на два начина:

1. куповином књига на основу библиотечких спискова из буџета школе, и
2. поклоном појединаца, издавачких кућа, градске управе и др.

vuk karadzic kladovo2Фонд садржи укупно 8727 публикација (наслова):

1. три наслова часописа
2. 3782 наслова референтне стручне литературе
3. 4945 књига

Према библиотечкој статистици у 1. полугодишту издато је укупно 1762 књиге. Библиотеку води Софија Петровић Србуловић, професор разредне наставе са 26 година рада у настави и годину дана рада у библиотеци.

Утисци о раду у библиотеци су следећи:

  • школска библиотека је интересантно, креативно и културно место за ученике
  • у њој се ученици осећају слободно, радо је посећују и међусобно предлажу омиљене књиге за читање
  • за подстицај мотивације за читање примењујем похвале, а имена највреднијих ученика у току месеца напишем на паноу у библиотеци
  • позитивно и без прдрасуда библиотекарка комуницира са децом и одрслима
  • у библиотеци се одржавају часове на разне начине: презентација књига, разговор на тему ''Моја омиљена књига'', упознавање са тим шта читалац треба да зна, вођење дневника читања и креативне радионице.

У току протеклих месеци најтраженије књиге у нижим разредима биле су: бајке, књиге по слободном избору и лектира по плану и програму. Најактивнији су били ученици 3 и 4. разреда. Ученици виших разреда махом су читали лектиру која је предвиђена планом и програмом.

Библиотека је много више од простора књига, она је место за ширење знања, проток информација и података, дистрибутер књига и часописа. Она својим корисницима пружа простор за удобан интелектуалан рад, дружење, забаву и подстицање креативности.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке БИБЛИОТЕКА ОШ ''ВУК КАРАЏИЋ'' - KЛАДОВО