ОСНОВНА ШКОЛА „ЂОРЂЕ СИМЕОНОВИЋ" ПОДГОРАЦ

biblioteka-podgorac-2

Основна школа „Ђорђе Симеоновић˝ у Подгорцу је једна од најстаријих основних школа у Србији. Према постојећим подацима први учитељ у Подгорцу ради 1840. године и та се година сматра као година почетка рада школе.

Међу првим учитељима у школи радио је и наш познати песник и сликар Ђура Јакшић. У подгорачку школу дошао је 1857. године.

Једном годишње излази и часопис Ђачка Торбица. Ове године изашао је 46. број.

Библиотека ове школе има површину од 20 м2 и располаже са 4895 књига. Библиотеку воде Бојана Ракоњац и Верица Милошевић, професори српског језика и књижевности.

biblioteka-podgorac-1Без обзира на то што је површина предвиђена за библиотеку мала, она одише топлином и пријатељском атмосфером. Својим изгледом и удобношћу мами мале и велике љубитеље како школске лектире тако и других књига прилагођених шклоском узрасту.

Ученици редовно посећују библиотеку, воле књигу и дружење са њом. То показују различитим ангажовањима у циљу мотивисања својих вршњака да и они развијају и негују љубав према читању и писаној речи.

У сарадњи са школским библиотекаром, ученици виших разреда организовали су прошле школске године занимљиву акцију под називом Препоручио бих другу да прочита. Ученици су читали књиге, а затим размењивали утиске о њима. На крају је организована и презентација прочитаних дела.

Ове школске године организована је акција под називом Књига по књига – библиотека. У оквиру исте ученици доносе књиге као поклон својој библиотеци и школи.
Прикључили смо се и Читалићима, међушколском пројекту промовисања књиге и читања.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке ОСНОВНА ШКОЛА „ЂОРЂЕ СИМЕОНОВИЋ" ПОДГОРАЦ