БИБЛИОТЕКА ШКОЛЕ „БАНЕ МИЛЕНКОВИЋ" - НОВО СЕЛО

OS-Bane-Milenkovic-Novo-Selo

Библиотека ОШ Бане Миленковић у Новом селу налази се на првом спрату школске зграде (поткровље) у светлој, сувој, топлој просторији од 20 квадратних метара, у простору оплемењеном муралом и паноима. Читаонички простор не постоји, у ту сврху се користи део стола библиотекара.

Посао библиотекара обавља 1 радник – професор руског језика и књижевности са 50% радног времена, Дејана Данојлић.

Књижни фонд садржи скоро 5000 јединица књижне грађе, највише школске лектире, затим белетристике, стручне литературе... Програмом предвиђена лектира је најзаступљенија у изнајмљивању, а од појединачних издања, најчешће су коришћене монографије локалног аутора Милутина Миковића-Хехеа, као што су: Гоч, Вранеши, Станишинци, Руђинци, који су ученицима занимљиви због родослова и породичних фотографија.

Од 366 ученика школе распоређених у 16 одељења, као и 38 наставника, већина њих су чланови библиотеке. За чланове и посетиоце, библиотека је својеврсни центар збивања у школи, место где се чита, пише, полемише... пружа подршка у учењу, осамостаљује у истраживачком раду, размењују мисли и добра енергија, корелира између различитих старосних група ученика, покрећу креативни потенцијали, социјализује, ствара... и то све то под окриљем Њеног величанства – КЊИГЕ!

Захваљујући предузимљивости, ентузијазму и изузетним менаџерским способностима садашњег директора, Игора Дрманца, фонд је обогаћен актуелним и популарним издањима савремене дечије и тинејџерске литературе. To je знатно повећало читаност у последње време, потражња расте, књиге се резервишу за издавање... Забавно писана, живописно илустрована издања, (серијал о Џеронимо Стилтону, Пет пријатеља, Загонетне приче Уроша Петровића и многе друге....) су наишла на одличан пријем, нарочито код ученика нижих разреда, што даје наду за враћање читалачким навикама и љубави према књизи у времену експанзије технолошких иновација и информатичког описмењавања.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке БИБЛИОТЕКА ШКОЛЕ „БАНЕ МИЛЕНКОВИЋ" - НОВО СЕЛО