Основна школа „Вук Караџић" - Блажево

vuk karadzic blazevo

Основна школа „Вук Караџић" у Блажеву, почела је са радом давне 1894. године. Највећи проблем у школи је смањивање броја ученика, јер велики број становника емигрира у веће и развијене средине. Поред школе у Блажеву, раде и два подручна одељења нижих разреда у Доњим Левићима и Боранцима. Укупан број ученика заједно са подручним одељењима је мали, и броји укупно двадесет и једног ученика. Директор Основне школе „Вук Караџић" у Блажеву је професор географије, Јасмина Мијајловић, која се труди да свим ученицима и запосленим радницима помогне и изађе у сусрет.

Данас, у години великог јубилеја, школа има модерну школску зграду изграђену по савременим стандардима и оптималним условима за рад, негујући традицију бројних просветних радника који су јој дали снажни печат.

У централној Основној школи „Вук Караџић" редовно ради школска библиотека која поседује 3.500 књига различитог жанра : од белетристике, научно – популарне литературе, као и стручне до ( углавном политичке ) литературе на страним језицима, као и одговорајући број сликовница за млађи узраст. Уз надзор професора српског језика Марије Алексић у библиотеци раде ученици старијег узраста, који су упућени у распоред књижног фонда и сигнатуру, као и у технику рада библиотеке.
Дуги низ година ради и новинарска секција, посебно се ангажујући на уређењу школског листа „Полет" који третира садржаје из живота и рада школе, водећи уређивачке послове и реализујући програмске садржаје.

Ученици се труде да што више читају и то су најчешће школске лектире и литература која је прилагођена њиховом узрасту. Основна школа „Вук Караџић" најчешће се снабдева куповином књига из сопствених резерви или путем донација од стране различитих културних установа.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке Основна школа „Вук Караџић" - Блажево