БИБЛИОТЕКА ШКОЛЕ „НАДА ПУРИЋ" у ВАЉЕВУ

nada puric valjevo

Основна школа „Нада Пурић" смештена је у центру града Ваљева, у Улици Владике Николаја 33. Школа је основана 12. септембра 1953. године и данас наставу у њој похађа око 550 ученика.

Школска библиотека формирана је 1954. године. У првој години имала је 30 књига, а већ у трећој години 274 књиге. Опремљеност библиотеке током година рада подизана је на виши ниво, а књижни фонд је обнављан и допуњаван. Фонд се стално допуњава, мења и актуализује у складу са потребама ученика и наставника.

Сада школска библиотека располаже са фондом од 6.000 књига, међу којима се, поред школске лектире, налазе и књиге савремених дечјих писаца, стручна литература и белетристика. Библиотечки фонд садржи следеће врсте издања: речници – 39, лексикони – 27, монографије – 24, календари – 10, летописи – 4, атласи – 12, записи и житија – 20, енциклопедије – 79, огледи и студије – 16, антологије – 40, споменице – 3, историје уметности – 10, приручници о сликарству – 6, Илустрована историја Србије и Света – 23, аутобиографије знаменитих историјских личности – 21, приручници за наставнике – 136, уџбеници за учитеље и наставнике – 202, белетристика – 1.084, лектира – 2.100. Ови подаци нису прецизни јер се стално мењају, а има и један број издања који није у попису.

Читалачка интересовања

У периоду школске 2012/2013. године прочитано је преко 700 књига, што по избору, што обавезне лектире. Са годинама старости проценат прочитаних књига благо се смањује, да би се делимично у VII и VIII разреду ученици поново вратили књизи, тј. поправили просек. У VIII разреду интересовања су им усмерена на литературу везану за питања осећања.

Најчитаније књиге од I до VIII разреда су: Сликовнице на почетку; Лујза Меј Алкот: „Девојчице, дечаци"; Мег Кебот: „Принцезин дневник"; књиге из збирке „Дугина чаролија", Дејзи Медоуз; Књиге из серијала „Корак по корак"; књиге Џуди Блум: „Заувек", „Само да смо заједно"; Елизабет Целер: „Треснућу вас, бранила се Ема"; Тибор Секељ: „Кумевава, син прашуме"; Енид Блајтон: „Пет пријатеља"; Градимир Стојковић: „Хајдук у Београду"; Ц. Д. Пејн: „Тинејџер у ропству" и друге. Посматрајући наведене наслове, утисак је да и ученици лако заволе читање, само им треба понудити добар, избор књига.

С обзиром на то да је школска библиотека обновљена и последњих десет година располаже великим бројем савремених наслова лепе књижевности за слободно време и опуштање, интересовање свих запослених је врло велико. Сви радо читају и често се чека на ред за књигу. Најчешће и највише изнајмљивани су наслови: „Мати пиринча", Рани Маника; „Јапански љубавник", Рани Маника; „Ловац на змајеве", Халед Хосеини; „Авантуре неваљале девојчице", Марио Варгас Љоса; „Руска зима", Дафни Калотај; „Капија суза" Ејбрахам Вергезе; књиге Дена Брауна „Сенке ветра", Карлос Руис Сафон; „Једи, моли, воли", Елизабет Гилберт; „Хиљаду чудесних сунаца", Халед Хосеини; књиге Гордане Кујић; књиге Тонија Парсонса; „Рингишпил", „Писмо госпође Вилме", Јелене Бачић-Алимпић, и многе друге.

У библиотеци се одржавају књижевне вечери, промоције књига, промоције уџбеника, сусрети са писцима, предавања о значају књиге, коришћењу и читању књига. Библиотека организује посете Градској библиотеци, Сајму књига, као и активности поводом значајних датума. Библиотека Школе редовно сарађује са Градском библиотеком „Љубомир Ненадовић" из Ваљева и учествује у различитим књижевним манифестацијама и радионицама које они организују.

Библиотеку је од 1991. године водила Нада Стевановић, професор српског језика. Од школске 2013/2014. године библиотеку воде Лејла Мутап, наставник српског језика и Сузана Јаневска, наставник француског и енглеског језика. Радно време библиотеке је од 9.30 до 15.30 часова.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке БИБЛИОТЕКА ШКОЛЕ „НАДА ПУРИЋ" у ВАЉЕВУ