БИБЛИОТЕКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „КАРАЂОРЂЕ"- Г. МАТЕЈЕВАЦ

os-karadjordje-matejevac-2

Основна школа „Карађорђе" у Горњем Матејевцу код Ниша је основана далеке 1837. године још за време турске власти. Оснивање школе сматрано је веома важним успехом у буђењу народне свести. То је била једна од првих школа у неослобођеној Србији. Према летопису,школа је једно време радила у приватној кући попа Ђорђа Петровића јер је првобитна школска зграда уступљена манастиру Св. Јован. За време учитеља Милована Слепчевића покренута је акција за подизање нове школске зграде којој се народ одазвао. Од 1953-1990. год школа је носила назив „Борис Кидрич".

os-karadjordje-matejevacДанас школа броји око 300 ученика I-VIII разреда и полазника припремне предшколске групе. Директор школе је Драган Здравковић, професор физике. У школи радe 34 наставника и стручних сарадника.

Школа има своју библиотеку са преко 9.500 књига. Највише је издања лектире и белетристике док је мање заступљена стручна литература. Ђацима су најзанимљивије енциклопедије и нека дела савремених писаца као што је Џоана Роулинг и њен „Хари Потер". Највернији посетиоци библиотеке су ученици нижих разреда. Као и већини школа, и нама је проблем набавка књига. Обично се фонд библиотеке незнатно повећава помоћу поклоњених књига. Тренутно у библиотеци раде наставница српског језика Исидора Крстић и наставница хемије Виолета Марјановић.

Школска библиотека је и место одржавања књижевних скупова, додатне наставе, секција... Трудe се да амбијент библиотеке буде што пријатнији како би је ученици радо и што чешће посећивали.

Ви сте овде: Почетак Школске библиотеке БИБЛИОТЕКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „КАРАЂОРЂЕ"- Г. МАТЕЈЕВАЦ