Отворена изложба литографија Анастаса Јовановића

srdjan anastasKako je и најављено, 30.1.2014. у Галерији РТС отворена је изложба литографија Анастаса Јовановића, најзначајнијег српског литографа и фотографа деветнаестог века, али и графичког уметника европског формата.

Најава говорника припала је Ана Марији Симоновић, ПР РТС, уводну реч дао је сам аутор изложбе, Срђан Стојанчев, а пригодан говор о изложби одржао је и Петар Петровић, виши кустос Народног музеја у Београду.

Ово је несумњиво један од најважнијих јануарских културних догађаја у Београду, јер по први пут посетиоци могу да виде на једном месту 65 одабраних литографија са знаменитим личностима српске историје, из збирке Срђана Стојанчева, међу њима и једну коју посебно издвајамо - "Срби око певача". Изложба ће бити отворена до 23. фебруара.

litografija anastasМали подсетник-Анастас Јовановић рођен је 1817. у Врацу, Бугарска, од 1826. живи у Београду у који је дошао са оцем. Почиње радну каријеру као словоливац у Државној штампарији. По налогу кнеза Милоша иде у Беч где учи бакрорез. Литографијом почиње да се бави 1842. године, по повратку у Београд. Последњу је направио 1860. године. Био је и двороуправитељ кнеза Михајла Обреновића, после чијег се убиства 1868. године повлачи из јавног живота. Умро је 1899. године, а сахрањен на Новом гробљу у Београду, у непосредној близини улаза, са десне стране.

Ви сте овде: Почетак Актуелности Отворена изложба литографија Анастаса Јовановића