СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ВРЕМЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА

srdjanДОГОВОР О НОВОЈ ИЗЛОЖБИ

Док се у Библиотеци града Београда и испред ње обележавао Светски дан књиге ми смо се у неформалном амбијенту, недалеко од ње, у „Снежани", некада култном месту окупљања младих Београђана, договарали са г-ђом Олгом Марјановић из те библиотеке, о једној новој изложби под радним насловом СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ВРЕМЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА.

Ова изложба ће крајем маја ове године, како већ и приличи поводом стогодишњице његовог почетка, бити организована у просторијама ове градске установе, у сарадњи са нама, Српским библиофилским друштвом. То ће нам бити већ четврта заједничка изложба, а досадашње искуство је показало да одлично функционишемо као партнери, на чему смо захвални и директорки библиотеке, гђи Јасмини Нинков.

Посетиоци ће имати ретку прилику (једна је стогодишњица, сад и никад више) да виде шта је све штампано и објављивано (књиге и периодика) за време тих ратних година и које су теме доминирале.

Наравно, када будемо знали тачан датум ми ћемо то овде и објавити, и позвати све заинтересоване да дођу и да је посете, сами, у друштву, а најбоље са својом „младом генерацијом" која би из много разлога требало да се и на овај начин упозна са српском историјом тог периода којом може само да се поноси.

Већ сад најављујемо да ћемо о њој када дође време обавестити све школе у Београду и Србији.

Дубоко смо уверени да тако нешто треба да види сваки млади човек у време када се формирају његови погледи на свет и земљу у којој живи, као и погледи на народ којем припада или са којим дели исту судбину.

Ви сте овде: Почетак Актуелности СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ ЗА ВРЕМЕ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА