Библиотеке

Библиотека Јасне Костић

Представљамо библиотеку филолога-слависте, преводиоца - тумача, Јасне Костић.

Ова библиотека живи је доказ да се књиге бирају и чувају према афинитетима, дакле према ономе што волимо и што желимо знамо.

У њеној библиотеци, од око 3300 књига (овде видите само делић), годинама сакупљаних, како у Русији у којој је неко време живела, тако и овде, углавном су присутне књиге на руском језику (белетристика са незаобилазним руским класицима, космологија, историја и религија), али и књиге из астрологије, које је Јасна Костић куповала, кад год би наишла на нови наслов, како од руских аутора, тако и и од светских, древних и савремених, преведених на руски језик.

Опширније: Библиотека Јасне Костић

Мајстор Мики

Живот је дефинитивно саткан од изненађења.
Ишао сам данас на сервис да поправим квар на колима. Случај је хтео да то буде сервис МИКИ, познати београдски сервис мерцедесових возила. Био сам у њему пре много година, док је тамо радио један мој друг из детињства. Годинама ме тамо није било,заиста.
Власника никад нисам ни видео, ни срео, а још мање упознао.

Опширније: Мајстор Мики

Библиотека Николе Рота

rotbibl4Овог пута упознајемо вас са библиотеком нашег чувеног професора и можда најзвучнијег имена наше психологије - Николе Рота.

Никола Рот није више са нама, умро је пре три године у дубокој старости, у 98. години живота.

Али, нешто је остало - његови студенти, садашњи професори, а овде не можемо а да не поменемо да му је то био и можда најважнији момент његовог научног и педагошког рада-како је сам говорио:

"Величина човека – стручњака, огледа се у томе какве је сараднике, кадар, оставио иза себе".

  Остале су и његове ћерке Мирка и Вера, еминентни медицински радници, доктори наука, његове унуке и унуци.

Остала је и библиотека у којој доминирају књиге његове професије, али и књиге које је он написао, јер је био више него плодан писац који је писао малтене до последњег дана.

Опширније: Библиотека Николе Рота

Библиотека Виктора Лазића

 

biblioteka2panoБиблиотека „Лазић" званично је основана 1882. године у српској Војводини, тадашњој Аустро-Угарској у малом месту Кумане. Основали су је Јаков (Јанко) и Сара Лазић са сином Александром из колекције своје породице у којој је сакупљање књига било хоби још од 18. века. Због тога се у библиотеци могу наћи раритети из 16, 17. и 18. века.

Опширније: Библиотека Виктора Лазића

Поткатегорије

  • Школске библиотеке

    Српско библиофилско друштво са намером да повећа заинтересованост младе генерације за књигу, на свом сајту одвојило је посебан део за школске библиотеке где почиње прича о читању.

    Овде ће се наћи основни подаци о библиотекама, књижном фонду, библиотекарима, као и о томе шта чита млада генерација.

    Број чланака:
    43
Ви сте овде: Почетак Представљамо вам