БИБЛИОТЕКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ" У БРЕСТОВЦУ

Основна школа „Бранко Радичевић" у Брестовцу је једна од најстаријих васпитно-образовних установа на подручју Лесковца. Њени почеци се везују за 1888. годину, када је формирана прва школа и била је смештена у конаку цркве у оближњем Кутлешу.

Прва школска зграда у Брестовцу је подигнута 1902. године, а први учитељи у тој школи били су Ћирило и Драга Јанковић. Од тада тече богата историја школе у Брестовцу. Средином 1958. године, школи у Брестовцу су Одлуком Народног одбора Општине Брестовац (Одлука бр. 01-1865/1 од 12.07.1958.), припојена четвороразредна одељења у Липовици, Кутлешу, Шарлинцу, Међи и Доњем Бријању.

Школа у Брестовцу је добитник многобројних признања и награда, а посебно место у витринама школе заузимају Октобарска награда града Лесковца, Зелени горански штит, највише признање Горана Србије и многобројни пехари и дипломе освојени на свим нивоима такмичења из области наставних и ваннаставних активности.
Од 2001. године на челу успешног колектива налази се Драган Стевановић, професор географије, директор школе. Наставу у разредној и предметној настави реализује 60 наставника и настава је стручно заступљена из свих наставних предмета.

Уз помоћ Министарства просвете, Министарства спорта, локалне самоуправе и Невладиних организација, школа је у протеклом периоду саградила нове школске зграде у Липовици и Кутлешу и адаптирала је школску зграду у Шарлинцу. Ови објекти су прави драгуљи градитељства у својим срединама, потпуно су функционални и у потпуности задовољавају нормативе за савремену реализацију васпитно-образовних задатака. Током 2002. године завршена је и реконструкција школске зграде у Брестовцу, саграђене 1902. године, која је задржала свој некадашњи изглед са богато украшеном орнаментиком на фасади, што одсликава карактеристике српског градитељства с краја XVIII и почетка XIX века. Целокупну активност је спровела НВО „ЦХФ" уз запажено учешће локалне средине (МЗ Брестовац). Током 2011. године урађена је и балон сала површине од око 500 m2, чиме је решен дугогодишњи проблем реализације наставе из области физичког васпитања. (Овај пројекат је финансирало Министарство спорта Републике Србије).

Школа у Брестовцу ове године обележава 112 година постојања и рада. Планирано је да се ове године заврше радови на две капиталне инвестиције: завршетак започетих радова на увођењу парног грејања и изградња терена за мале спортове у склопу школског дворишта.
Школа тренутно има 650 ученика у централној школи и у издвојеним одељењима. Поклања се велика пажња новинама у погледу савремене раализације васпитно-образовних задатака. Из тих разлога наставници школе су чести посетиоци стручних семинара, акредитованих од стране Министарства просвете. У школи су активне и многобројне секције из готово свих наставних предмета. Ове године ученици школе су заблистали на свим нивоима такмичења и многи су изборили право наступа на републичким смотрама.

Школа у Брестовцу је током своје дугогодишње историје изнедрила велики број талената у различитим дисциплинама и с правом се сматра расадником културе на овим просторима.

Визија школе у Брестовцу је да постане водећа међу образовним институцијама на подручју Јабланичког округа.

Школска библиотека – понос школе

Ова школа има једну од најбогатијих школских библиотека на подручју Јабланичког округа. До прошле године имала је 7219 књига, а онда је уследила донација Министарства одбране. Расформиран је школски центар везе у Београду и део богате библитечке грађе из ове библиотеке је поклоњен школи у Брестовцу (750 наслова из области електротехнике, 3500 књига војне литературе са историјском тематиком и тематиком из НОБ-а и 5200 књига намењених дечјем узрасту.
Тренутно у школској библиотеци раде Сузана Јовановић и Јелена Марковић (професори српског језика) и Драгана Манасијевић (професор разредне наставе).
Школу у Брестовцу похађа 625 ученика у централној школи у у пет издвојених одељења (Липовица, Кутлеш, Шарлинце, Међа и Доње Бријање као четвороразредне школе). У свим издвојеним одељењима постоје скромне библиотеке са лектирама за разредну наставу. Сви ученици су чланови централне школске библиотеке. Велика пажња поклоњена је и ученицима Ромима (велики број ученика Рома је у разредној настави) и код њих се успешно развија љубав према лепој писаној речи.
Поред обавезне школске лектире ученици радо читају «Најлепше српске бајке» 1. и 2. књигу, Андерсенове бајке и бајке браће Грим. Једна од најчитанијих књига је збирка песама «За твоју срећу». Чита се и едиција Енида Блајтона «Пет пријатеља» и Градимира Стојковића. Најчитанији часопис у библиотеци је National Geographic junior.

Библиотека поседује и стручну литературу за наставно особље и медијатеку са 128 дискова намењених ученицима и наставницима.

Библиотека повећава фонд искључиво донацијама пријатеља школе и бивших ђака. Сопствена средства за куповину књига школа нема и то је један велики проблем. Ученици воле да читају и књиге о животињама, које школа нема и нисмо у могућности да их купимо.

„Разлика између онога што сте данас и онога шта ћете бити за пет година, зависи од квалитета књига које сте прочитали". Ово је изрека која је усађена код ученика школе у Брестовцу и верујемо да је уродила плодом. (Једна смо од најуспешнијих школа на подручју Лесковца на литерарним конкурсима, а у склопу библиотека успешно ради песничка радионица и литерарна секција школе).

Ви сте овде: Почетак Представљамо вам Школске библиотеке БИБЛИОТЕКА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ" У БРЕСТОВЦУ