Мајстор Мики

Живот је дефинитивно саткан од изненађења.
Ишао сам данас на сервис да поправим квар на колима. Случај је хтео да то буде сервис МИКИ, познати београдски сервис мерцедесових возила. Био сам у њему пре много година, док је тамо радио један мој друг из детињства. Годинама ме тамо није било,заиста.
Власника никад нисам ни видео, ни срео, а још мање упознао.

Сео сам за сто у баштенском делу сервиса, предвиђеном за клијенте и пио понуђени чај. Као неко ко има око за књиге, испод степеница недалеко мене угледао сам гомилу лепо сложених наслова, устадох да боље видим, кад оно тамо – у кутијама, импозантна „гомила" капиталних дела марскситичке литературе, Титових говора и послератних књига.
Не издржах да не питам жену која је седела за столом поред мене- чије је то? Добих одговор да су то књиге власника сервиса, поменутог Микија, односно Миољуба Ћурчића како се господин иначе зове. Испоставило се да је та жена, супруга г. Ћурчића.
Рекох јој да сам заинтересован да их мало боље погледам и упознам човека који их је донео.
Док сам био код кола, појавио се лично власник желећи да мене упозна као неког ко се за то распитује.
Испоставило се да је он пасионирани скупљач политичке литературе, а да је књиге које сам видео, добио од једног свештеника које је хтео да ослободин простор у манастиру(не знам му име), али не тако да их баци, него да их да некоме ко ће знати да их сачува.
Касније, седећи у његовом кабинету, другачије се тај простор не може назвати, причали смо о књигама, колекционарству, а са зидова су нас гледали Тито, Кенеди, Мерлин Монро,..!
Нисам могао да верујем да ће се моја посета сервису претворити у занимљив библиофилски доживљај.
Нас, љубитеља књиге, има свуда и на најнеочекиванијим местима и вероватно смо после фудбалских навијача најбројнија неполитичка интересна група на свету.

Ви сте овде: Почетак Представљамо вам Мајстор Мики