Едиције

Едиције

На основу Закона о удружењима, од 14.07.2009. године и новог Статута СБД, Српском билиофилском друштву омогућено је да издаје књиге, брошуре и каталоге изложби. Ову нову делатност СБД ће спровести на основу оквирног издавачког плана који подразумева издавање књига које ће тематски припадати следећим едицијама:

1. ОТКРИЋА - У овој едицији налазиће се наслови који представљају једине познате примерке једне књиге. Осим поновљеног издања, његовог превода на савремени језик, садржаће и причу како је и где ово издање пронађено и шта оно значи за српску културну баштину. У овој едицији СБД одјављиваће и новопронађене текстове значајних писаца, као и оних непознатих за које до сада није знало а који заслужују да им се објави текст.

2. ПОНОВЉЕНА ИЗДАЊА - Репринти старих књига које су ретке, али и које имају у свом садржају актуелну тему данас.

3. БИБЛИОГРАФИЈЕ И БИОГРАФИЈЕ - Ова едиција садржаће књиге које нам дају библиографије појединих заборављених писаца, издавача, штампарија... Осим списка шта су издали, у књигама ове едиције налазиће се и до данас познати али и непознати детаљи из биографија писаца,издавача и штампарија.

4. БИБЛИОФИЛСКА ИЗДАЊА- Према информацијама којима располажемо, од 1964-2010. године на Факултету примењених уметности у Београду су студенти урадили 300 библиофилских књига које су одштампане у ограниченом тиражу од само неколико примерака, посебним уметничким поступком, ручном израдом, на специјалном папиру и несвакидашњег дизајна. СБД наставиће, кроз ову своју едицију, да издаје такве књиге које ће бити доступне само малом броју колекционара.

5. ПРВЕНАЦ - Помоћ писцима или истраживачима, разних тема, који желе да објаве своју прву књигу.

6. ПРЕВОДИ - Има много непреведених књига које су написане, а тичу се Србије, српског народа и Балкана. Њих треба превести. У ову едицију СБД ће уврстити и преводе страних аутора разних тематских области.

А о неким нашим занимљивим идејама о издаваштву биће још речи ускоро!!!

Ви сте овде: Почетак Едиције