Пет најскупљих књига на свету

Листа најскупљих и најпродаванијих књига има безброј (најскупље на аукцијама, најскупље продате изван аукција...), редослед им се мења скоро из месеца у месец.

Ово је дакле тренутна листа пет најскупљих књига на свету:

Гутенбергова Библија (1456)

Ово је прва штампана књига. Верује се да их данас има само 180, а да је нетакнутих остало 21. Једна таква вреди између 25 и 35 милиона долара. Име је добила по изумитељу штампарске машине Јоханесу Гутембергу, који је поделио судбину многобројних великих умова за које њихово време није имало слуха: умро је сиромашан и слеп 1468. Гутенбергова Библија била је на латинском језику, касније је украшавана минијатурама и иницијалима, изашла је 1455, а штампана на 1.282 странице у тиражу између двеста и триста примерака.

Кодекс "Лестер"

Књига је насловљена по Томасу Коку, грофу од Лестера. Има 72 стране и датира из 1717. Године 1994. власник "Мајкрософта" Бил Гејтс купио ју је за 30,8 милиона долара, што је још увек најскупља књига икада продата. Садржи скице и Леонардове научне белешке о води, стенама, фосилима, ваздуху, светлости. Занимљиво је да ју је Гејтс пребацио на ЦД РОМ.

"Први фолио"

Реч је о првој едицији Шекспирових представа која датира из 1623. Припремио ју је сам Шекспир, а објавиле његове колеге Џон Хемингс и Хенри Кондел седам година након пишчеве смрти. Садржи 36 комада, од којих је Шекспирових аутентичних двадесетак. Прва едиција продата је за 22,6 милиона долара.

"Птице Америке"

Књига америчког орнитолога и сликара Џона Џејмс Одибона продата је 2000. за рекордних 8,8 милиона долара и то свих 120 примерака,једном катарском шеику! Јуче је требало да се поново нађе на аукцији заједно са Шекспировом збирком драмских дела "Први Фолио". Одибонова књига, за коју често кажу да је "најбоља сликовница свих времена", овог пута би могла да премаши суму од чак девет милиона долара. Књига висине готово једног метра, са сликама птица у природној величини у Америци ужива статус националног споменика.

"Трактат о воћкама"

Књига објављена 1768. рад је француског ботаничара Анрија Луја Диамела ди Монсоа. Детаљно приказује 16 воћних врста, њихових сорти и пропраћена је илустрацијама. На аукцији у Бриселу 2006. продата је за 4,5 милиона долара.

Птоломејева "Космографија"

Вредна 3,9 милиона долара настала је између 90. и 170. године. Бави се геоцентричном концепцијом свемира (Земља је у центру света), коју је додуше Коперник оборио, али и теоријом поља, којом повезује хороскоп и законе физике (теорија четири елемента) која је све актуелнија.

Ви сте овде: Почетак Занимљивости Пет најскупљих књига на свету